Additional Post Header AH

Dohányzás helyett Tunézia

dohányzás helyett Tunézia

Dohányzás helyett Tunézia

0

Ezt a képeslapot tegnap kaptam egy fiatal pártól. Valamikor karácsony előtt jártak nálam dohányzásról leszoktatás kezelésen.

Dohányzás helyett - Tunézia

Dohányzás helyett - Tunézia

Dohányzás helyett – Tunézia

 

Eleinte nem nagyon hittek a biofeedback módszerben, nem is vették komolyan. Legalábbis Attila. A dohányzás leszoktatás kezelés utáni első bulin aztán – némi alkohol hatására – persze rá is gyújtott. Anikótól ezért meg is kapta a magáét, és újra találkoztam vele az ismétlő kezelésen.

Ekkor kicsit elbeszélgettünk a dohányzás anyagi vonzatairól, és arról, hogy a dohányzás helyett mi mindenre is lehet spórolni. Akkor még csak rajzoltam neki, de most elkészítettem egy táblázatot arról, hogy mibe is kerül a dohányzás. Meg, hogy e helyett milyen egyéb élvezetekre lehet költeni ezt a pénzt. Íme a táblázat:

mennyibe kerül a dohányzás

mennyibe kerül a dohányzás

Ezeket a számokat elsőre el sem hiszi senki. Olyan észrevétlenül megy el a pénzt a cigire.

Azért mostanában a nagy többség ezt jelöli meg fő okként, amikor megkérdezem a leszokni vágyás okát. A táblázatban még csak 900 ft-os dobozonkénti árral számoltam, de ma már gyakori az 1000 ft-os ár is.

Sajnos a legtöbben nem ilyen kisebb-nagyobb luxusra költik az így megmaradó pénzt. Egy dohányzó pár esetében nyugodtan lehet napi 2 csomag cigivel számolni. Ez pedig havi 50.000 ft körüli kiadást jelent. Átlagos magyar családnál ez majdnem egyenlő a lakás rezsijével (víz, gáz, villany, közös költség, esetleg telefon). Találkoztam azonban olyannal is, aki a cigaretta helyett így már ki tudja fizetni a devizahitelét. És nem veszti el a lakását.

Meg olyannal is, akinek 70.000 ft a fizetése, és ebből költött el 40 ezret a dohányzásra. Sőt még ennél durvább arányok is vannak, szinte el sem hiszem néha. Az életre látszólag nem is marad pénzük. (Persze a magyar ember nagyon találékony, ha pénzkeresetről van szó, és mindig becsúszik egy kis mellékes..)

Mindenesetre Anikónak és Attilának gratulálok többszörösen is. Volt erejük a leszokáshoz, és nem verték el butaságra a pénzüket. Tulajdonképpen megjutalmazták magukat ezzel az úttal.

Dohányzás helyett Tunézia.

Jól hangzik?

 

 

 

 

Leave a Reply