Additional Post Header AH

Dohányzásról leszoktatás: mi is van a cigiben?

Poison 1 L Kicsi

Dohányzásról leszoktatás: mi is van a cigiben?

0

A biofeedback dohányzásról leszoktatás kezelés elején rögtön tisztázzuk, hogy hány szálat is szív a leszokni vágyó naponta (itt nem ér füllenteni!).  Az eredményes leszoktatás érdekében a kezeléshez tudni kell, hogy a naponta szívott ciginek milyen a nikotin és a kátránytartalma. Ez a doboz oldalán található  – fekete  gyászkeretben. Egy kis önkritika a gyártóktól?

dohányzásról leszoktatás

dohányzásról leszoktatás

Elgondolkodtató, hogy a dohányzásról leszoktatás kezelésen résztvevők 90%-ának fogalma sincs ezekről az értékekről. Olyanok sem tudják, akik 30-40 éve dohányoznak. Talán nem szeretnének ezekkel az értékekkel konfrontálódni? Érdekes felfedezés az is, hogy a szivarka dobozán nincs semmilyen érték feltüntetve. Sőt a zacskós vágott dohány nikotin és kátrány értékei sem publikusak.

Elgondolkodtál már azon, hogy mi van a cigarettában a ráírt adatokon kívül?

Nos…Felsorolni is nehéz lenne. Bármi is van benne, úgy gondoljuk, hogy az  engedélyezett, ökológiailag tiszta termék. Alapvetően  van benne két fő mérgező anyag, a nikotin és a  kátrány. Valójában azonban ott tartunk, hogy már nem ezek a „klasszikus” mérgek jelentik a legnagyobb veszélyt a szervezet számára. A sok vegyi anyag amit a cigarettába tesznek mind azt szolgálják, hogy a nikotin minél hamarabb felszívódjon, és függővé tehesse használóját.

Ez mit is jelent? Bizony azt, hogy hamarabb kívánjuk a következő szál cigit. Egyre gyakrabban gyújtunk rá, és egyre többet szívunk. Érdekel, hogy mi kerül a szervezetedbe?

Háááát…. Klasszikus dohány …..na az biztos nem. A cigiben ez a legkevesebb.

Mégis úgy érzed, hogy tele van ‘jó minőségű’ nikotinnal. De csak érzed, mert a függőséget okozó anyagok ezt az érzetet keltik benned. Igen, manipulálnak és megint játékszernek tekintenek.

A veszélyes játszma célja, hogy miként is tudnak rövid idő alatt cigi függővé tenni?

Okosan. Egy egész iparág dolgozik ezen. Komoly és drága  erre szakosodott laboratóriumok szorgos vegyészei, „tudósai” dolgoznak ezen. Nemrégiben járt nálam egy 50 év körüli férfi. Nevezzük Zsoltnak. A függőségről kezdtem el beszélni neki. Nevezetesen az alkohol függőséghez hasonlítottam a nikotinfüggést. Zsolt – nem túl kedvesen, mondhatnám agresszíven – kikérte ezt magának.

„Hogy hasonlíthat egy alkoholistához, aki agresszív, nem dolgozik, veri a családját,  és nem törődik velük?” Kicsit elszégyelltem magam, mert igaznak éreztem akkor vádját. Igen, igaza volt, ilyen szempontból nem hasonlítható össze a két függőség. Minden függőségnek vannak fokozatai.

Ismertem olyan zugívó alkoholistát, aki soha nem dühöngött. Sőt, nagyon is szelíd volt. Az elfogyasztott alkohol mennyisége sem volt napi szinten soknak mondható, mégis függő volt. Gyakorlatilag a családja sem tudott sokáig erről. Egy rutin vérképvizsgálat rettentő májfunkciós értékei fedték fel titkát.

De térjünk vissza felháborodott barátunkra. A megbántott férfi 32 éve dohányzott. Átlagosan 38-40 szálat szívott naponta. (Nagyon halkan és csendben feltenném az elcsépelt kérdést?Mennyi pénz is ez? Szerény számítások szerint is egy lakás ára!) Még halkabban kérdezem: az ilyen ember nem egoista egy kicsit vagy nagyon is?

Aki ismer, tudhatja, hogy maximálisan megértem a dohányosokat.

A dohányzásról leszoktatás kezelést nem is lehet máshogy csinálni, csak megértéssel, segítő szándékkal.

Mégis azt gondolom, hogy a cigire költött pénzt sokkal értelmesebb dolgoktól vonja el a dohányos. Nemcsak a családtól. Magától is.

Ilyenkor persze kész a válasz: -„Nekem is jár ennyi szórakozás! Az asszony is jár fodrászhoz, meg manikűröshöz. Én nem járok. Nekem az a hobbim, hogy dohányzom”. Igen, ez egy nagyon gyakori érv és hozzáállás. Úgy gondolom, hogy a függővé vált dohányos így menti fel magát. Ideológiákat gyárt, hogy ő miért dohányzik és ez jár neki.

Sokszor találkozom a dohányzásról leszoktatás kezelésen olyan nagyszerű érvekkel, hogy szinte kedvem lenne rágyújtani. Olyan szenvedéllyel és meggyőződéssel közlik a dohányosok, hogy már-már el is hiszem. El is hinném, ha nem tudnám, hogy miért jutottak ide. (Megnyugszom tőle, megszokásból dohányzom, olyan jó mikor szívom, unatkozom, a kávéhoz… stb.)

Sajnos egy manipulatív iparág „csodaszép” eredményének reprezentánsai. Ők sem tudnak róla.

Napról-napra, óráról-órára belesétálnak a nekik készített függőségcsapdába.

dohányzásról leszoktatás

dohányzásról leszoktatás

Szóval mi is van  még a cigarettában? Egyes tanulmányok szerint 400-500 féle anyag. Ez azt jelenti. hogy 4500-4800 kémiai vegyület  van a cigiben. Bármennyi is ez, mind méreg a szervezetnek. Ez szomorú tény.

Ne ijedj meg, nem fogom elemezni mind a 4800 féle  kémiai anyagot!

A legfontosabbakat nézzük meg holnap:

Ammónia, benzol, hidrogén-cianid, acetol, bután, DDT, formaldehid szűrőrendszerek, cukor, kakaó, mentol, égésgátló vegyületek.

Leave a Reply