Additional Post Header AH

Gluténmentes kenyér recept egyszerűen, gyorsan

Gluténmentes Kenyér Sütőben Sütve

Gluténmentes kenyér recept egyszerűen, gyorsan

0

Az utóbbi pár évben rohamosan megnőtt a gluténérzékenyek száma. A leggyakoribb glutén forrásunk a kenyér. Mivel ez nálunk alapvető élelmiszer, ezt a legnehezebb elhagyni. Nagyon sokat próbálkoztam, hogy mivel helyettesítsem. Nemrégen aztán egy kedves barátunk – Papp Gergő (legendás ökölvívónk unokája) – segített ezekkel a gluténmentes kenyér receptekkel. Már elsőre sikerült megsütnöm, és teljesen ehető kenyér fazonja lett. 🙂 Azóta is csak ezt fogyasztjuk. Köszönjük Gergő!

Előnyei:

  • hamar elkészül
  • nem kell nagy előkészület
  • sütőben süthető, nem kell hozzá kenyérsütő

Az előkészület:

  1. Egy műanyag edénybe kimérem a különböző gluténmentes liszteket.
  2. Teszek bele parajdi sót és kb. 4-6 dl tisztított vizet, sáfrányt, őrölt borsot. Bármilyen fűszert amit szeretsz és úgy érzed, hogy beleillik.
  3. Lehet bele 1 tojást is tenni. Érdemes 1 kávéskanál szódabikarbónát is belekeverni, amit élesztő helyett használunk.
  4. Ezeket az összetevőket összegyúrom és cipó formává gyúrom.
  5. Egy agyagedénybe teszek sütőpapírt, és belehelyezem a cipót. A tetejét bevagdosom úgy, mint a hagyományos cipóét.
Gluténmentes kenyér sütés előtt

kattints a nagyításért!

Hozzávalók 1 cipóhoz:

Gluténmentes kenyér hozzávalók

kattints a nagyításért!

300-400 mg gluténmentes lisztek különböző arányú keveréke

1. változat:

  • 100 gr köles
  • 100 gr hajdina
  • 100 gr bambuszrost liszt
  •  30 gr útifűmagliszt
  •  30 gr lenmagliszt

2. változat:

  • 100 gr köles
  •  40 gr amaránt (lehet puffasztott, ettől levegősebb lesz)
  • 160 gr hajdina liszt
  •  30 gr nyílgyökér liszt
  •  30 gr lenmagliszt

3. változat:

  • 130 gr zöldbanánliszt
  •  20 gr nyílgyökérliszt
  •  50 gr útifűmaghéj mag liszt
  • 130 gr kölesliszt
  •  30 gr lenmagliszt

Persze mindegyik változathoz szükséges a víz, a , a fűszerek és a szódabikarbóna.

Sütés:

15 percig 200 fokon sütni, hogy kérge legyen. Majd visszavenni a hőfokot 160 fokra, és további 35 percig sütni.

Mindenkinek más a sütője, így a sütési idő változhat.

Légkeveréses sütőben sütöttem, de a sima sütés is megfelelő.

Gluténmentes kenyér sütőben sütve

kattints a nagyításért!

Az összetevők változtathatók. Érdemes kipróbálni kinek mi ízlik és aszerint változtatni. Lehet még használni más gluténmentes liszteket is, mint a rizsliszt, vagy a kókuszliszt. A fantázia határtalan, mindenkit bíztatok a kísérletezésre! Mindenkinek lehet több gluténmentes kenyér receptje.

A paleós magliszteket nem ajánlom, mert azokban is van olyan fehérje amit a gluténérzékenyek nem tudnak lebontani.

Jó étvágyat kívánok!

 

 

 

Leave a Reply

Paste your AdWords Remarketing code here

A honlap sütiket használ. A sütik elfogadásával kényelmesebbé teheti a böngészést. A honlap további használatával hozzájárulását adja a sütik használatához. További információk

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Bezárás