Additional Post Header AH

Gluténmentes kenyér recept egyszerűen, gyorsan

Gluténmentes Kenyér Sütőben Sütve

Gluténmentes kenyér recept egyszerűen, gyorsan

0

Az utóbbi pár évben rohamosan megnőtt a gluténérzékenyek száma. A leggyakoribb glutén forrásunk a kenyér. Mivel ez nálunk alapvető élelmiszer, ezt a legnehezebb elhagyni. Nagyon sokat próbálkoztam, hogy mivel helyettesítsem. Nemrégen aztán egy kedves barátunk – Papp Gergő (legendás ökölvívónk unokája) – segített ezekkel a gluténmentes kenyér receptekkel. Már elsőre sikerült megsütnöm, és teljesen ehető kenyér fazonja lett. 🙂 Azóta is csak ezt fogyasztjuk. Köszönjük Gergő!

Előnyei:

  • hamar elkészül
  • nem kell nagy előkészület
  • sütőben süthető, nem kell hozzá kenyérsütő

Az előkészület:

  1. Egy műanyag edénybe kimérem a különböző gluténmentes liszteket.
  2. Teszek bele parajdi sót és kb. 4-6 dl tisztított vizet, sáfrányt, őrölt borsot. Bármilyen fűszert amit szeretsz és úgy érzed, hogy beleillik.
  3. Lehet bele 1 tojást is tenni. Érdemes 1 kávéskanál szódabikarbónát is belekeverni, amit élesztő helyett használunk.
  4. Ezeket az összetevőket összegyúrom és cipó formává gyúrom.
  5. Egy agyagedénybe teszek sütőpapírt, és belehelyezem a cipót. A tetejét bevagdosom úgy, mint a hagyományos cipóét.
Gluténmentes kenyér sütés előtt

kattints a nagyításért!

Hozzávalók 1 cipóhoz:

Gluténmentes kenyér hozzávalók

kattints a nagyításért!

300-400 mg gluténmentes lisztek különböző arányú keveréke

1. változat:

  • 100 gr köles
  • 100 gr hajdina
  • 100 gr bambuszrost liszt
  •  30 gr útifűmagliszt
  •  30 gr lenmagliszt

2. változat:

  • 100 gr köles
  •  40 gr amaránt (lehet puffasztott, ettől levegősebb lesz)
  • 160 gr hajdina liszt
  •  30 gr nyílgyökér liszt
  •  30 gr lenmagliszt

3. változat:

  • 130 gr zöldbanánliszt
  •  20 gr nyílgyökérliszt
  •  50 gr útifűmaghéj mag liszt
  • 130 gr kölesliszt
  •  30 gr lenmagliszt

Persze mindegyik változathoz szükséges a víz, a , a fűszerek és a szódabikarbóna.

Sütés:

15 percig 200 fokon sütni, hogy kérge legyen. Majd visszavenni a hőfokot 160 fokra, és további 35 percig sütni.

Mindenkinek más a sütője, így a sütési idő változhat.

Légkeveréses sütőben sütöttem, de a sima sütés is megfelelő.

Gluténmentes kenyér sütőben sütve

kattints a nagyításért!

Az összetevők változtathatók. Érdemes kipróbálni kinek mi ízlik és aszerint változtatni. Lehet még használni más gluténmentes liszteket is, mint a rizsliszt, vagy a kókuszliszt. A fantázia határtalan, mindenkit bíztatok a kísérletezésre! Mindenkinek lehet több gluténmentes kenyér receptje.

A paleós magliszteket nem ajánlom, mert azokban is van olyan fehérje amit a gluténérzékenyek nem tudnak lebontani.

Jó étvágyat kívánok!

 

 

 

Leave a Reply