Miben van glutén?
Na de miben van glutén?
Egyre gyakoribbak a ‘megmagyarázhatatlan’ betegségek, aminek a hátterében nagyon sokszor a gluténérzékenység áll. Ezért egyre gyakrabban merül fel a ‘miben van glutén’ kérdés. A különböző szakirodalmakban is sok az ellentmondás, de megpróbálok ‘rendet tenni’, és segíteni az eligazodásban.
A következő gabonák, gabonatermékek, keményítők tartalmaznak glutént:
- árpa
- bulgur
- burgonyakeményítő
- búza (teljeskiörlésű is)
- búzacsíra
- búzadara, gríz
- Graham liszt
- kamut
- kuszkusz
- macesz
- rozs
- tönkölybúza
- triticale (búza és rozs kereszteződéséből
- származó hibrid gabona)
Gluténmentes gabonák és keményitők
- amarant
- burgonya
- cirok
- hajdina
- köles
- kukorica
- nyílgyökér
- quinoa
- rizs
- szója
- tápióka
- teff (gluténmentes afrikai gabona)
A következők vegyes gluténforrások:
- gyógyszerek
- gyurma
- kozmetikumok
- a maguktól nem ragadó bélyegek és borítékok
- rúzs, ajakfény
- sampon, hajbalzsam
- vitaminok és táplálékkiegészítők (ellenőrizni kell az összetevőket)
06-70-9313095
A következő ételek gyakran tartalmaznak glutént:
- alkoholtartalmú üditőitalok
- álrákhús (surimi)
- nem tejalapú tejszín
- baconszalonna
- paradicsomos babkonzerv
- búzafű
- búzasikér
- energiaszelet
- fagylalt
- feldolgozott sajt (pl. Velveeta)
- felvágottak
- gabonapelyhek
- gyömbérsör
- gyümölcsös töltelékek, pudingok
- húsgolyó, fasírt
- húslevesek (gyárilag készült)
- instant forró italok
- ízesített kávék és teák
- kakaós tej (gyárilag készült)
- ketshup
- kéksajtok
- kolbász
- levesek
- malátaecet
- majonéz
- maláta, malátaizesítés
- mártások
- müzliszelet
- panírozott ételek
- pácok
- pörkölt diófélék
- salátaöntetek
- sör
- sült hasábburonya (gyakran megszórják liszttel mielőtt kisütik)
- sült zöldségek, tempura
- szója- és teriyaki szósz
- szörpök
- tabbouleh
- tojáspótlék
- vegetáriánus hamburger
- virsli
- vodka
- zab (hacsak nem gluténmentes)
- zabkorpa (hacsak nem gluténmentes)
Az „összetevők” felsorolásakor gyakran használt kódnevek gluténra:
- amino peptid komplex
- Avena sativa
- barnarizs-szirup
- ciklodextrin
- dextrin
- erjesztett gabonakivonat
- élesztőkivonat
- hidrolizált malátakivonat
- hidrolizált zöldségfehérje
- Hordeum distichan
- Hordeum vulgare
- hidrolizátum
- karamellszín (gyakran árpából készült)
- malátadextrin
- modifikált ételkeményítő
- phytosingosine kivonat
- Secale cereale
- szójafehérje
- természetes ízesítés
- tocopherol/E-vitamin
- Triticum aestivum
- Triticum vulgare
- zöldségfehérje (HVP)
Ha szeretnéd tudni, hogy érzékeny vagy-e a gluténra, segítséget nyújtok az állapotfelmérésen.
Ez a felsorolás természetesen nem lehet teljes. Minden nap jönnek új termékek. Az élelmiszeripar fantáziája kimeríthetetlen, és egyre újabb trükköket alkalmaznak profitjuk növelése, illetve a piacon maradásuk érdekében. Folyamatosan új elnevezéseket találnak ki a mesterséges adalékok és a gluténtartalmú összetevők leírására. Ezért nem is olyan egyszerű a válasz a kérdésre, hogy tulajdonképpen miben van glutén? További segítséget ebben a bejegyzésben lehet találni.
06-70-9313095
*A fenti felsorolás forrása Dr. David Perlmutter: Gabonaagy c. könyve, ami a témában fellelhető egyik legautentikusabb forrás.