Additional Post Header AH

Miben van glutén?

miben van glutén

Miben van glutén?

1

Na de miben van glutén?

Egyre gyakoribbak a ‘megmagyarázhatatlan’ betegségek, aminek a hátterében nagyon sokszor a gluténérzékenység áll. Ezért egyre gyakrabban merül fel a ‘miben van glutén’ kérdés. A különböző szakirodalmakban is sok az ellentmondás, de megpróbálok ‘rendet tenni’, és segíteni az eligazodásban.

A következő gabonák, gabonatermékek, keményítők tartalmaznak glutént:

  • árpa
  • bulgur
  • burgonyakeményítő
  • búza (teljeskiörlésű is)
  • búzacsíra
  • búzadara, gríz
  • Graham liszt
  • kamut
  • kuszkusz
  • macesz
  • rozs
  • tönkölybúza
  • triticale (búza és rozs kereszteződéséből
  • származó hibrid gabona)

Gluténmentes gabonák és keményitők

  • amarant
  • burgonya
  • cirok
  • hajdina
  • köles
  • kukorica
  • nyílgyökér
  • quinoa
  • rizs
  • szója
  • tápióka
  • teff (gluténmentes afrikai gabona)

A következők vegyes gluténforrások:

  • gyógyszerek
  • gyurma
  • kozmetikumok
  • a maguktól nem ragadó bélyegek és borítékok
  • rúzs, ajakfény
  • sampon, hajbalzsam
  • vitaminok és táplálékkiegészítők (ellenőrizni kell az összetevőket)

GLUTÉNÉRZÉKENYSÉG KIMUTATÁSA

06-70-9313095

A következő ételek gyakran tartalmaznak glutént:

  • alkoholtartalmú üditőitalok
  • álrákhús (surimi)
  • nem tejalapú tejszín
  • baconszalonna
  • paradicsomos babkonzerv
  • búzafű
  • búzasikér
  • energiaszelet
  • fagylalt
  • feldolgozott sajt (pl. Velveeta)
  • felvágottak
  • gabonapelyhek
  • gyömbérsör
  • gyümölcsös töltelékek, pudingok
  • húsgolyó, fasírt
  • húslevesek (gyárilag készült)
  • instant forró italok
  • ízesített kávék és teák
  • kakaós tej (gyárilag készült)
  • ketshup
  • kéksajtok
  • kolbász
  • levesek
  • malátaecet
  • majonéz
  • maláta, malátaizesítés
  • mártások
  • müzliszelet
  • panírozott ételek
  • pácok
  • pörkölt diófélék
  • salátaöntetek
  • sör
  • sült hasábburonya (gyakran megszórják liszttel mielőtt kisütik)
  • sült zöldségek, tempura
  • szója- és teriyaki szósz
  • szörpök
  • tabbouleh
  • tojáspótlék
  • vegetáriánus hamburger
  • virsli
  • vodka
  • zab (hacsak nem gluténmentes)
  • zabkorpa  (hacsak nem gluténmentes)

Az „összetevők” felsorolásakor gyakran használt kódnevek gluténra:

  • amino peptid komplex
  • Avena sativa
  • barnarizs-szirup
  • ciklodextrin
  • dextrin
  • erjesztett gabonakivonat
  • élesztőkivonat
  • hidrolizált malátakivonat
  • hidrolizált zöldségfehérje
  • Hordeum distichan
  • Hordeum vulgare
  • hidrolizátum
  • karamellszín (gyakran árpából készült)
  • malátadextrin
  • modifikált ételkeményítő
  • phytosingosine kivonat
  • Secale cereale
  • szójafehérje
  • természetes ízesítés
  • tocopherol/E-vitamin
  • Triticum aestivum
  • Triticum vulgare
  • zöldségfehérje (HVP)

Ha szeretnéd tudni, hogy érzékeny vagy-e a gluténra, segítséget nyújtok az állapotfelmérésen.

Ez a felsorolás természetesen nem lehet teljes. Minden nap jönnek új termékek. Az élelmiszeripar fantáziája kimeríthetetlen, és egyre újabb trükköket alkalmaznak profitjuk növelése, illetve a piacon maradásuk érdekében. Folyamatosan új elnevezéseket találnak ki a mesterséges adalékok és a gluténtartalmú összetevők leírására. Ezért nem is olyan egyszerű a válasz a kérdésre, hogy tulajdonképpen miben van glutén? További segítséget ebben a bejegyzésben lehet találni.

GLUTÉNÉRZÉKENYSÉG KIMUTATÁSA

06-70-9313095

*A fenti felsorolás forrása Dr. David Perlmutter: Gabonaagy c. könyve, ami a témában fellelhető egyik legautentikusabb forrás.

 

 

Leave a Reply