Additional Post Header AH

Miben van glutén?

miben van glutén

Miben van glutén?

1

Na de miben van glutén?

Egyre gyakoribbak a ‘megmagyarázhatatlan’ betegségek, aminek a hátterében nagyon sokszor a gluténérzékenység áll. Ezért egyre gyakrabban merül fel a ‘miben van glutén’ kérdés. A különböző szakirodalmakban is sok az ellentmondás, de megpróbálok ‘rendet tenni’, és segíteni az eligazodásban.

A következő gabonák, gabonatermékek, keményítők tartalmaznak glutént:

  • árpa
  • bulgur
  • burgonyakeményítő
  • búza (teljeskiörlésű is)
  • búzacsíra
  • búzadara, gríz
  • Graham liszt
  • kamut
  • kuszkusz
  • macesz
  • rozs
  • tönkölybúza
  • triticale (búza és rozs kereszteződéséből
  • származó hibrid gabona)

Gluténmentes gabonák és keményitők

  • amarant
  • burgonya
  • cirok
  • hajdina
  • köles
  • kukorica
  • nyílgyökér
  • quinoa
  • rizs
  • szója
  • tápióka
  • teff (gluténmentes afrikai gabona)

A következők vegyes gluténforrások:

  • gyógyszerek
  • gyurma
  • kozmetikumok
  • a maguktól nem ragadó bélyegek és borítékok
  • rúzs, ajakfény
  • sampon, hajbalzsam
  • vitaminok és táplálékkiegészítők (ellenőrizni kell az összetevőket)

A következő ételek gyakran tartalmaznak glutént:

  • alkoholtartalmú üditőitalok
  • álrákhús (surimi)
  • nem tejalapú tejszín
  • baconszalonna
  • paradicsomos babkonzerv
  • búzafű
  • búzasikér
  • energiaszelet
  • fagylalt
  • feldolgozott sajt (pl. Velveeta)
  • felvágottak
  • gabonapelyhek
  • gyömbérsör
  • gyümölcsös töltelékek, pudingok
  • húsgolyó, fasírt
  • húslevesek (gyárilag készült)
  • instant forró italok
  • ízesített kávék és teák
  • kakaós tej (gyárilag készült)
  • ketshup
  • kéksajtok
  • kolbász
  • levesek
  • malátaecet
  • majonéz
  • maláta, malátaizesítés
  • mártások
  • müzliszelet
  • panírozott ételek
  • pácok
  • pörkölt diófélék
  • salátaöntetek
  • sör
  • sült hasábburonya (gyakran megszórják liszttel mielőtt kisütik)
  • sült zöldségek, tempura
  • szója- és teriyaki szósz
  • szörpök
  • tabbouleh
  • tojáspótlék
  • vegetáriánus hamburger
  • virsli
  • vodka
  • zab (hacsak nem gluténmentes)
  • zabkorpa  (hacsak nem gluténmentes)

Az „összetevők” felsorolásakor gyakran használt kódnevek gluténra:

  • amino peptid komplex
  • Avena sativa
  • barnarizs-szirup
  • ciklodextrin
  • dextrin
  • erjesztett gabonakivonat
  • élesztőkivonat
  • hidrolizált malátakivonat
  • hidrolizált zöldségfehérje
  • Hordeum distichan
  • Hordeum vulgare
  • hidrolizátum
  • karamellszín (gyakran árpából készült)
  • malátadextrin
  • modifikált ételkeményítő
  • phytosingosine kivonat
  • Secale cereale
  • szójafehérje
  • természetes ízesítés
  • tocopherol/E-vitamin
  • Triticum aestivum
  • Triticum vulgare
  • zöldségfehérje (HVP)

Ha szeretnéd tudni, hogy érzékeny vagy-e a gluténra, segítséget nyújtok az állapotfelmérésen.

Ez a felsorolás természetesen nem lehet teljes. Minden nap jönnek új termékek. Az élelmiszeripar fantáziája kimeríthetetlen, és egyre újabb trükköket alkalmaznak profitjuk növelése, illetve a piacon maradásuk érdekében. Folyamatosan új elnevezéseket találnak ki a mesterséges adalékok és a gluténtartalmú összetevők leírására. Ezért nem is olyan egyszerű a válasz a kérdésre, hogy tulajdonképpen miben van glutén? További segítséget ebben a bejegyzésben lehet találni.

 

*A fenti felsorolás forrása Dr. David Perlmutter: Gabonaagy c. könyve, ami a témában fellelhető egyik legautentikusabb forrás.

 

 

Leave a Reply

Paste your AdWords Remarketing code here

A honlap sütiket használ. A sütik elfogadásával kényelmesebbé teheti a böngészést. A honlap további használatával hozzájárulását adja a sütik használatához. További információk

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Bezárás