Additional Post Header AH

Minestrone leves

Minestrone Leves Gluténmentes

Minestrone leves

0

Minestrone leves

4 személyre

Elkészítési idő: 60-80 perc

Minestrone leves gluténmentes

 

A Minestrone – azaz kiadós zöldség leves – azért is jó recept, mert szinte bármilyen zöldséggel készíthető. Az olaszok szerint ahány ház, annyiféle Minestrone. Az alábbi felsorolás csak egy a lehetőségek közül, amely húsgombócokkal lehet izgalmasabb és tartalmasabb.

Hozzávalók:

  • 1 szál póréhagyma, vékony szeletekre vágva
  • 2 nagy gerezd fokhagyma, apróra vágva
  • 2 sárgarépa, hámozva, karikára szeletelve
  • 1 fehérrépa, hámozva, karikára szeletelve
  • 20 dkg fejtett bab vagy zöldbab
  • 1 kis cukkini, felkockázva,
  • A cukkini helyett télen több karfiolt főzök bele
  • fél fej zeller, hámozva, felkockázva
  • 1 kis karfiolrózsa
  • 1 kis hámozott, felkockázott zsenge karalábé
  • 2 paradicsom, kockákra vágva vagy fél doboz paradicsom (kb 2-3 paradicsomnyi mennyiség)
  • Vagy: télen „polpa di pomodoro” konzervet használok. Ez a héjától megszabadított paradicsomot takar. Egyébként nem szoktam konzervet használni. Ezt is csak azért, mert az elrakott paradicsom már elfogyott.
  • Kb. 1,5 liter víz (lehetőleg tisztított víz)
  • 3 ek. zsír (liba, kacsa vagy sertés), de pirított szalonnán is lehet kezdeni a leves késztését
  • só, bors (mennyiség: ízlés szerint)
  • fél-fél kk. szárított bazsalikom, oregánó és kakukkfű esetleg lestyán
  • Ízlés szerint: Kókusztejszín és citrom

Elkészítés:

A zsírt felhevítjük, és megfonnyasztjuk rajta a póréhagymát, majd a felaprított fokhagymát. Ezután ráöntjük a felkockázott paradicsomot, majd hozzáadjuk a fejtett babot (vagy a zöldbabot). Ha a fejtett babot választjuk, akkor 10-15 percig főzzük és utána adjuk hozzá az előkészített zöldségeket, és kevergetve pár percig pirítjuk. Sózzuk, borsozzuk,  és a többi finom fűszert is keverjük az alaphoz.

Ha szalonnán kezdjük pirítsuk addig, amíg kiengedi a zsírját, és a szalonnadarabok ropogósak lesznek. Felöntjük a vízzel és főzzük kb. 35-40 percig, amíg a zöldségek megpuhulnak. Fedő alatt, takaréklángon főzzük, hogy a fűszerek ízei jól belefőhessenek.

Tálalásnál mindenkinek a tányérjába teszünk pár húsgombócot, és erre merjük rá a forró levest.

Tészta helyett kölessel is szoktuk enni. A kölest külön megfőzöm és külön tálalom, a nagyon glutén érzékenyek miatt.

Az eredeti olasz recept tésztával készül. Sajnos azt most nem megfelelő a gluténmentesség miatt. Helyette mindenkinek ajánlom a húsgombócot.

A húsgombócokhoz:

  • fél kg darált hús (lehet csirke, sertés vagy akár pulyka is)
  • 1 egész apróra vágott kis hagyma
  • 1 tojás
  • só, bors

Elkészítése:

A sütőt előmelegítjük 200 fokra. A húsgombócok hozzávalóit összegyúrjuk, és két tenyerünk között apró gombócokká formázzuk őket. (A nagysága az Ikeás húsgombóchoz hasonlatos) Zsírral kikent tepsire tesszük, és 15-20 perc alatt megsütjük őket.

Tálalás:

Tálalásnál mindenkinek a tányérjába teszünk pár húsgombócot, és erre merjük rá a forró levest. Kókusztejszínnel megbolondítva még finomabb.

Az így készült leves nagyon kiadós és egytálételként funkcionál.

Kinek ajánlom:

Mindenki fogyaszthatja. A glutén érzékenyeknek,  tejallergiásoknak laktató étel. Akik a lektinre érzékenyek, hagyják ki belőle a babokat. (A lektin a hüvelyesekben található.)

Regenorozók jó sok szalonnával készítsék.

A képen látható Minestrone kölessel készült.

 

Leave a Reply

Paste your AdWords Remarketing code here

A honlap sütiket használ. A sütik elfogadásával kényelmesebbé teheti a böngészést. A honlap további használatával hozzájárulását adja a sütik használatához. További információk

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Bezárás