Additional Post Header AH

A visszaszokás 6 leggyakoribb oka

visszaszokás

A visszaszokás 6 leggyakoribb oka

1

A 6 leggyakoribb ok a visszaszokásra:

1. Alkohol

visszaszokás

Ez a leggyakoribb ok. A hétvégi bulik ‘mellékterméke’. Nem is szoktam javasolni a dohányzásról leszokás kezelést közvetlenül a hétvége előtt. Legalábbis a fiataloknak. A jóindulatú haverok pikk-pakk a kezébe adják a cigit. Az elfogyasztott alkohol mennyiségével egyenesen arányos a visszaszokás veszélye.

Kedvencem az a fiatalember, aki egyszer csak felébredt egy buliban másnap. Azt sem tudta hol van, kinél. Csak azt látta, hogy ott van mellette egy fél csomag cigaretta, és egy rakás csikk. Pokolian érezte magát, hányingere volt, és a szájában mintha egy hamutartó lett volna. Egyből rájött, hova lett a fél csomag cigi. 🙂 Pedig már 4 éve leszokott a dohányzásról..

Ezután próbált magától leszokni, kínlódott, sehogy sem ment. Szerencsére eszébe jutott, hogy annak idején biofeedbackel szokott le, és eljött a kezelésre. Ennek már jó pár hónapja. Érdeklődtem, sikerrel jártunk, leszokott újra. Szerintem 4 évenként belefér egy elszívott fél doboz, egy ‘ereszd el a hajam’ buli után.

2. Kíváncsiság

visszaszokás

Míg a visszaszokás előző oka általában hamar be szokott következni, ez inkább pár hét-hónap múlva. Amikor azt gondoljuk, hogy mi már királyok vagyunk, és nyugodtan elfelejthetjük a cigarettát, ez akkor fordul elő. Csak a kíváncsiság kedvéért rágyújtunk egy szálra. Hiszen nekünk már az semmi, bármikor abba tudjuk hagyni…

Na, ilyenkor jön a csúfos visszaszokás. Először nem ízlik. Sőt kifejezetten undorító, és rosszul vagyunk tőle. Valami miatt mégis újra próbálkozunk. És újra és újra. Aztán mire feleszmélünk, mehetünk ismét dohányzásról leszoktatásra.

Itt is van kedvencem. Egy fiatalember nem hitt ebben az egészben. Visszaemlékezve mondta:

“Már a kezelés után, amikor kinyitottam az ajtót, gondoltam azonnal rá fogok gyújtani, hiszen ez csak hókusz-pókusz. De nem kívántam! Reggelente, mikor iszom a kávét, akkor sem kívántam. Sőt, a megszokott ‘szertartásaimnál’ sem kívántam. Hurrá! Leszoktam. Na, tegyünk egy próbát, csak úgy kíváncsiságból. Rágyújtottam. Nem esett jól. Viszont azóta újra szívom.”

Újra eljött, és azóta már nem tesz ilyen meggondolatlan kísérleteket.

3. Sokkhatás

visszaszokás

Ezt, azt hiszem nem nagyon kell magyaráznom. Hirtelen tudnak történni olyan dolgok, amik akár teljesen meg is tudják változtatni az életünket. És valószínűen nem a jó irányba. Erre csak egy példát írok, amit nem kívánok senkinek. Egy kamionos már 7 éve nem dohányzott, józan életű, megfontolt ember. Vasúti átjáróban ment át zöld (illetve fehér) jelzésnél, amikor egyszer csak megjelent a vonat. 70 cm-re (!) állt meg a fülkéjétől..

Na ez már sokk!

A helyszínelőktől kapott cigit és tüzet. Azt hiszem neki ez nem róható fel. Viszont jött újra leszokni, hiszen nála a biofeedback kezelés már régen bevált.

4. Párkapcsolati problémák

visszaszokás

Sajnos ez is igen gyakran fordul elő, és nincs benne semmi humoros. Vélt, és valós megcsalások áldozatai menekülnek vissza a dohányzásba. Emlékszem egy fiatal anyukára, aki azt hitte a férjéről, hogy az megcsalja őt. A cigihez menekült. Ez szerencsére happy enddel végződött, mert csak egy félreértés volt. De nem mindig az..

5. Munkahelyi gondok

visszaszokás

Napjainkban szomorú, hogy ez is egyre gyakrabb. Elvesztik biztosnak hitt munkahelyüket. Nem tudnak beolvasni a főnöknek. El kell tűrjék a kollégák piszkálódásait. Sorolhatnám tovább jó darabig. Idegességükben gyújtanak rá, amit persze meg is bánnak hamar. Ővelük is újra találkozunk a leszoktatáson.

6. Haláleset

gyász3 kicsi

Ez természetesen a legszomorúbb eset. Ezt sem kell nagyon magyarázni. Emlékszem egy hölgyre, aki a papája halála után gyújtott rá. El akart rögtön hozzám, de kértem, hogy várjon még. Amíg friss a gyász, könnyű a visszaszokás. Pár hónap múlva aztán már sikerrel jártunk.

Persze sok egyéb ok is van, aminek a visszaszokás a vége. Ha tudsz ilyet, megköszönöm, ha leírod nekem lejjebb az üzenet részben!

Eszter

Leave a Reply